Cztery pory roku, czyli o sezonowości w kuchni

W ramach realizacji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu w świetlicy szkolnej 27.10.2020 r. odbyły się zajęcia promujące kształtowanie nawyków prawidłowego i świadomego żywienia. Tym razem dzieci zajmowały się sezonowością w kuchni, czyli darami przyrody w różnych porach roku.

Dzieci doskonale wiedzą, że warzywa i owoce powinniśmy jeść codziennie. Ale co zrobić, kiedy świeże warzywa i owoce nie rosną w naszych ogrodach, na działkach przez cały rok? Jak zadbać o żywność, aby dłużej zachowała świeżość, nadawała się do spożycia? Co zrobić, żeby także zimą cieszyć się smakiem słodkich truskawek, malin czy wiśni.

Świetliczaki zdają sobie sprawę, że o świeże warzywa i owoce najtrudniej zimą, dlatego przygotowuje się różne przetwory. Podczas zajęć dzieci poznały różne sposoby przechowywania żywności, ich zalety, opowiadały o domowych przetworach, wymieniały te, które lubią najbardziej. Dowiedziały się, że z owoców można zrobić pyszne dżemy, konfitury, galaretki, soki, że grzyby mogą być suszone lub w occie, ogórki i kapustę kisimy, pomidory
i dynię możemy zamarynować, a mięso uwędzić. Zastanawiały się, co jeszcze można zrobić, by przedłużyć przydatność do spożycia różnych produktów i potraw. Świetnym sposobem jest mrożenie, bo mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych.

 

Dzieci uzupełniały kartę pracy, zaprojektowały swoje ulubione przetwory
w słoiczkach, obejrzały krótkie filmy O sezonowości w kuchni, Koktajl z mrożonymi owocami  (kanał You Tube). Nie zabrakło oczywiście Marchwianowych ciekawostek, czyli informacji o nietypowych sezonowych warzywach. Jednym z nich jest topinambur, czyli słonecznik bulwiasty – roślina z Ameryki Północnej, uprawiana w Polsce od XVIII w. Jej jadalna część to bulwa, o słodkim smaku i cennych właściwościach, można ją piec, gotować lub zrobić pyszne puree. Kolejne zajęcia w ramach w/w. projektu wkrótce.

                                                                                                    Opracowanie: p. B. Miłońska, p. M. Zwolińska