NALEŚNIKOWE SZALEŃSTWO

W świetlicy szkolnej odbyły się kolejne zajęcia z programu edukacyjnego DOBRZE JEMY,

których celem było poznanie tradycji kulinarnych innych państw

oraz zrozumienie charakteru pracy rolnika i młynarza.

Uczniowie podczas lekcji poznali budowę zboża, etapy powstawania mąki oraz jej rodzaje.

Świetliczaki dowiedziały się również, że naleśniki są daniem dającym duże możliwości kulinarne,

że można je jeść w formie deserowej lub wytrawnej – z warzywami lub owocami.

Ciekawostką było poznanie nazw i przepisów na naleśniki z innych  krajów.

Uczniowie dowiedzieli się jak wykonać: bliny, dosa, pancakes, crepes i tradycyjne naleśniki.

Dzieci na zakończenie zajęć otrzymały przepisy na kolorowe naleśniki,

a na podstawie zdobytych wiadomości wypełniły karty pracy:

„Naleśnik nie jedno ma imię” oraz  „Od ziarna do mąki”.

 

                                                                                                                           Opracowanie: Ewa Somla

                                                                                                            Iwona Lewczuk