W świetlicy szkolnej odbyły się kolejne zajęcia z programu edukacyjnego DOBRZE JEMY,
których celem było poznanie tradycji kulinarnych innych państw
oraz zrozumienie charakteru pracy rolnika i młynarza.
Uczniowie podczas lekcji poznali budowę zboża, etapy powstawania mąki oraz jej rodzaje.
Świetliczaki dowiedziały się również, że naleśniki są daniem dającym duże możliwości kulinarne,
że można je jeść w formie deserowej lub wytrawnej – z warzywami lub owocami.
Ciekawostką było poznanie nazw i przepisów na naleśniki z innych krajów.
Uczniowie dowiedzieli się jak wykonać: bliny, dosa, pancakes, crepes i tradycyjne naleśniki.
Dzieci na zakończenie zajęć otrzymały przepisy na kolorowe naleśniki,
a na podstawie zdobytych wiadomości wypełniły karty pracy:
„Naleśnik nie jedno ma imię” oraz „Od ziarna do mąki”.
Opracowanie: Ewa Somla
Iwona Lewczuk