„Kulinarne Poddasze” z okazji Dnia Chłopaka

Dnia 7 października klasa VIb wraz z wychowawcą panią Beatą Mazur i nauczycielem współorganizującym proces kształcenia panią Moniką Lech wybrała się na wycieczkę do „Kulinarne Poddasze” z okazji Dnia Chłopaka . Podczas tych zajęć uczniowie mogli poczuć się jakby zostali przeniesieni w czasy PRL-u. Na początku tych warsztatów każdy uczestnik otrzymał fartuch kuchenny. Potem zostaliśmy zaproszeni do pomieszczenia, w którym na stołach znajdowały się pucharki z różnymi galaretkami. Jak się okazało naszym zadaniem będzie zgadywanie z jakich produktów zostały one wykonane. Podczas odgadywania pani prowadząca warsztaty przekazała nam różne ciekawostki na temat tych produktów. Potem sami wykonywaliśmy pyszne desery z galaretek, kremu sułtańskiego i rodzynek. Kolejną miłą atrakcją była możliwość własnoręcznego wykonania zapiekanki, którą później każdy uczestnik mógł skonsumować. Istniała również możliwość napicia się wody z sokiem malinowym z saturatora. Podczas oczekiwania na zapiekanki mogliśmy zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w zabytkowym samochodzie. Na koniec zajęć każdy uczestnik dostał torbę ze swoim deserem oraz innymi gadżetami. Jesteśmy przekonani, że ta wspaniała przygoda na pewno zostanie zapamiętana przez uczniów na długi czas.

Opracowanie: Beata Mazur