PROGRAM DOBRZE JEMY – FUNDACJA SZKOŁA NA WIDELCU
IV EDYCJA
PROGRAMU KULINARNO-ŻYWIENIOWEGO
W roku szkolnym 2020/21 wychowawcy świetlicy przeprowadzili cykl zajęć w ramach realizacji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego – Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu. Celem programu była przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania.
Uczniowie poprzez udział z zajęciach:
- utrwalili prawidłowe nawyki żywieniowe oraz znajomość zasad zdrowego odżywiania,
- poznali sposoby estetycznego przygotowywania i podawania posiłków,
- dostrzegli związek pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób
i dolegliwości zdrowotnych, - uświadomili sobie potrzebę codziennej aktywności fizycznej,
- zrozumieli jak ważne jest spożywanie właściwie zbilansowanych posiłków
oraz jedzenie ich o regularnych porach.
Uczniowie z klas I – III otrzymali od organizatora IV edycji programu kulinarno-żywieniowego dyplom na zakończenie kulinarnej przygody z królikiem Marchwianem.
Opracowanie: Ewa Somla, Iwona Lewczuk