Choroba czai się na sklepowej półce!
Polacy zmagają się z wieloma tak zwanymi chorobami cywilizacyjnymi, których główną przyczyną jest niezdrowy tryb życia a w tym niewłaściwa dieta – zbyt tłusta, zbyt słodka, zbyt słona.
Spożywamy różne substancje chemiczne dodawane do żywności jako aromaty, barwniki, konserwanty, emulgatory, spulchniacze, regulatory kwasowości, środki zatrzymujące wodę i wiele innych „ulepszaczy”.
Uczniowie klas IV- VIII pod opieką nauczycielki biologii i koordynatora programu „Szkoła Promująca Zdrowie” w bieżącym roku przyglądali się dokładniej różnym produktom pokarmowym. Z prac zamieszczonych w pracowni biologicznej oraz tablicy na korytarzu drugiego piętra możemy dowiedzieć się wiele o wybranych produktach. Czy warto jeść winogrona, brokuły, orzeszki? Uczniowie wyrazili o wielu swoje opinie.
To zadanie promujące zdrowie warto wdrożyć do codziennych zakupów.
opracowała Bożena Kotowska