W środę 9 listopada uczniowie klasy 1C w ramach realizowanego w naszej szkole programu „Zdrowo jem, więcej wiem” po raz pierwszy przygotowywali w klasie zdrowe i smaczne kanapki. Dzieci przyniosły pożywne produkty: chleb, szynkę, ser, jajka, ogórki, pomidory, sałatę, paprykę, szczypiorek, rzodkiewkę. Wspólnie zadbaliśmy o podstawowe zasady higieny, czyli umycie rąk przed wykonywaniem kanapek i odpowiednie przygotowanie stołu . Pierwszaki samodzielnie smarowały pieczywo masłem i układały na nim wybrane przez siebie produkty. Następnie odbyła się degustacja kanapek, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie. Dzięki takim zajęciom dzieci kształciły w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas spożywania posiłków .
Opracowanie: Beata Jastrzębska i Klaudyna Kłosek