Grupa dzieci uczęszczających do oddziału przedszkolnego rozpoczęła realizację programu edukacji
żywieniowej „Junior-Edu-Żywienie” (J-E-Ż)”. Program powstał z inicjatywy Ministerstwa Edukacji
i Nauki oraz Ministerstwa Zdrowia, którego celem jest troska o zdrowie dzieci i młodzieży oraz ich
prawidłowy rozwój.
Podczas pierwszych zajęć dzieci dowiedziały się co muszą robić, aby cieszyć się dobrym zdrowiem
oraz jakie czynniki wpływają na ich nastrój i samopoczucie.
Składniki odżywcze zawarte w pożywieniu spełniają różne funkcje w organizmie. Każdy z nich ma inne
zadanie do spełnienia. Należy zwracać uwagę na to, aby spożywane produkty były bogate w składniki
odżywcze, dzięki którym organizm funkcjonuje prawidłowo i ma siłę do nauki i zabawy.
Podstawowymi składnikami pożywienia powinny być warzywa, owoce, produkty zbożowe, strączki,
ryby oraz orzechy.
Nieodłącznym elementem dobrego zdrowia jest również aktywność fizyczna, utrzymywanie higieny
osobistej, wypijanie odpowiedniej ilości wody oraz odpoczynek.
Koordynator programu: Joanna Kowalik