🍫„Uśmiech w kostkach, czyli wszędzie pachnie czekolada…” 🍫
Z czego robi się czekoladę? Gdzie i jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie?
12 kwietnia 2023 roku dzieci w oddziale przedszkolnym obchodziły Międzynarodowy Dzień Czekolady. Przedszkolaki dowiedziały się, z czego powstaje czekolada oraz co jest jej głównym składnikiem. Poznały także kolejne etapy procesu tworzenia tego smakołyku i układały rozsypankę obrazkową. Słuchały „czekoladowych” zagadek, wierszy, piosenek oraz fragmentów książki „Czekolada” autorstwa Sandrine Dumas-Roy, z serii „Wiem, co jem!” Wydawnictwa Harper Collins Polska. Rozmawialiśmy o zaletach i wadach jedzenia czekolady oraz potrzebie rozsądnego i umiarkowanego spożywania czekoladowych przysmaków. Odbyła się też dwukrotna (mniam!) degustacja czekolady gorzkiej i mlecznej. To był z pewnością pyszny dzień!
Zdjęcia: Diana Sachanowicz
Opracowanie: Maria Stańczuk