Program realizowany był w szkole przy współpracy z pracownikami Banku Żywności.
W programie wzięły udział klasy: 5a, 5c, 6b, 6c pod opieką nauczycieli: Małgorzaty Serzyckiej i Bożeny Kotowskiej.
Uczniowie brali udział w zajęciach szkoleniowych dotyczących sposobów ograniczania marnowania żywności, segregacji odpadów, recyklingu, zagrożeń dla naszej planety, sposobach przechowywania żywności.
Każda klasa została podzielona na cztery grupy i każda grupa uczniów pod przewodnictwem lidera wybierała jeden temat projektu, spośród czterech podanych. Po trzech tygodniach grupy prezentowały swoją pracę uczniom pozostałych klas realizujących projekt.
Uczniowie wybierali jeden temat spośród podanych:
1- Jak przekonać rówieśników, aby dbali o planetę.
2- Nasza planeta za 100 lat, jeśli nic nie zmienimy.
3- Jak będzie wyglądała nasza planeta, jeśli juz teraz zaczniemy o nią dbać.
4- Co mogę zrobić dla naszej planety, aby była zadbana?
Sposób prezentacji wybierała grupa. Wyniki prac poszczególnych grup uczniów były bardzo różne i ciekawe. Przygotowano: prezentacje multimedialne, plakaty, quizy, krzyżówki, scenki. Podczas tej uroczystej prezentacji w obecności pracowników Banku Żywności dowiedzieliśmy się bardzo dużo o problemie marnowania żywności w Polsce i na świecie. Wiemy więcej o ekologicznych konsekwencjach: topnienie lodowców, powodzie, susze, brak dostępu do wody pitnej, życie pośród śmieci.
Każdy z nas, w różny sposób może zapobiegać marnowaniu żywności.
opracowała Bożena Kotowska