Nawyki żywieniowe, wypracowane w dzieciństwie, często są kontynuowane w życiu
dorosłym. Dlatego istotne jest, aby już od najmłodszych lat kształtować je w sposób
prozdrowotny.
W tym celu Ministerstwo Edukacji i Nauki przygotowało program edukacji żywieniowej
uczniów szkół podstawowych w klasach I-VI pod nazwą Junior-Edu-Żywienie (JEŻ).
Pogłębiający się problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży spowodował podjęcie
działań edukacyjnych w środowisku szkolnym, obejmującym uczniów, nauczycieli i rodziców.
Program wspiera działania realizowane w ramach Narodowego Programu Wsparcia Uczniów
po Pandemii. Obejmuje swoim zasięgiem 2170 szkół z całej Polski.
Program realizowany w naszej szkole jest opracowany przez specjalistów w dziedzinie
żywienia i dietetyki z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa
Wiejskiego i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu
Badawczego.
Materiały dydaktyczne zostały stworzone przez ekspertów w oparciu o wyniki badań
diagnozujących poziom wiedzy, potrzeby dzieci i nauczycieli z zakresu edukacji żywieniowej,
ich oczekiwania co do form i zakresu wsparcia oraz stan odżywienia dzieci.
Realizacja programu pozwoli na kształtowanie odpowiednich postaw i nawyków
żywieniowych uczniów, ich rodziców oraz rodzeństwa, a w efekcie do zmiany
dotychczasowego stylu życia. Przyczyni się także do podniesienia świadomości na temat roli
żywienia w powiązaniu z aktywnością fizyczną.
Koordynator programu
Joanna Kowalik