Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
Dzień ten obchodzony jest 8 listopada i znany jako „Dzień Zdrowego Śniadania”.
Przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania jest ważne w każdym okresie życia człowieka. Szczególnie powinny zwracać na to uwagę osoby, których organizm rośnie i rozwija się oraz intensywnie pracuje. Dzieci i młodzież naszej szkoły do takich należą.
W poniedziałek 8 listopada uczniowie i nauczyciele wspólnie spożywali śniadanie. Były to kolorowe kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, warzywa, owoce, sałatki, owsianki, soki ze świeżych owoców i warzyw.
Wszyscy przypomnieli sobie o zasadach odżywiania, analizowali skład przyniesionych pokarmów oraz ich wartość dla organizmu.
Dziękujemy rodzicom, którzy pomogli dzieciom w przygotowaniu zdrowego śniadania.
Cieszę się widząc, że coraz większa grupa uczniów naszej szkoły przynosi codziennie „zdrowe śniadania”. Zachęcam wszystkich, aby zwracali uwagę na to, co jedzą. Śniadanie dostarcza energii potrzebnej do efektywnego rozpoczęcia dnia, wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się. Śniadanie powinno stanowić 25-30 procent energii całodziennej.
Brak śniadania może być powodem bólu głowy, złego samopoczucia, rozdrażnienia, gorszych wyników w nauce.
Właściwie skomponowane śniadanie jest najważniejszym posiłkiem.
Opracowanie: Bożena Kotowska
Zdjęcia: Dorota Podgórzak