Światowy Dzień Czekolady

Światowy Dzień Czekolady przypada 12 kwietnia 2021 roku.
Jeśli uwielbiasz czekoladę, ta prawda może być zbyt gorzka do przełknięcia. Podczas, gdy światowy rynek wyrobów czekoladowych stale rośnie, przynosząc coraz większe zyski, a w większości produkcja, jak i konsumpcja czekolady odbywa się w krajach globalnej Północy (przeciętny Europejczyk czy Amerykanin zjada jej średnio 5,2 kg rocznie!), niewiele uwagi poświęca się kiepskim warunkom produkcji jej podstawowego składnika – kakao. Uprawa kakao jest podstawowym źródłem dochodu dla 5,5 miliona małorolnych rolników i zapewnia przeżycie od 40 do 50 milionom osób z krajów Globalnego Południa. W niektórych krajach nawet do 90% rolników zależne jest od uprawy kakaowca. Tymczasem, większość z nich zarabia poniżej 1,25 dolara dziennie.
Od ziarenka do tabliczki
Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao L.) to gatunek drzewa rodzącego cenne ziarna, z których produkowane jest kakao. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, dokładnie z górnej Amazonii, ale obecnie uprawiana jest w pasie tropikalnym Ameryki, Azji i Afryki. Dosłowne tłumaczenie łacińskiej, nadanej przez Linneusza nazwy oznacza napój bogów, co nawiązuje do prekolumbijskich wierzeń indiańskich o boskiej genezie drzewa.
Uprawa kakao jest silnie uzależniona od pracy ludzkich rąk. Kakaowiec owocuje przez cały rok, jednocześnie na jednym drzewie mogą znajdować się kwiaty i dojrzałe owoce wyrastające z pnia, jak i gałęzi drzewa. Owoce zawierają 20-30 ziaren pogrążonych w białym słodkim miąższu. W ciągu roku z jednego drzewa otrzymuje się pół kilograma kakao.
Z dojrzałych, ściętych i lekko sfermentowanych owoców kakaowca wydobywane są ziarna, które następnie poddawane są procesom fermentacji, suszenia, czyszczenia i pakowania. Potem ziarno trafia od rolników na eksport do krajów-producentów czekolady. Kolejne procesy jakie przechodzą ziarna kakaowca to prażenie i mielenie. W ich wyniku powstaje miazga kakaowa, która dalej w procesie tłoczenia zamienia się w masło kakaowe i suchy proszek. Otrzymane produkty używane są nie tylko do produkcji czekolady, ale także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.
Tanie ziarno kakaowe i droga czekolada
70% światowych upraw kakao zlokalizowanych jest w czterech krajach Afryki zachodniej: Wybrzeżu Kości Słoniowej (36% światowej produkcji), Ghanie (20% światowej produkcji), Nigerii (ok. 5%) i Kamerunie (ok. 5%). Kraje-producenci kakao spoza Afryki to Indonezja (11%), Brazylia (5%) i Ekwador (5%). 90% produkcji to niewielkie rodzinne farmy nieprzekraczające 5 ha.
Czekolada – rodzaje i skład
Każdy wielbiciel czekolady wie zapewne, że robi się ją z miazgi kakaowej oraz tłuszczu (kakaowego lub roślinnego) z dodatkiem substancji słodzących i mlekiem w przypadku czekolady mlecznej. Oczywiście do wyrobu czekolady używa się także mnóstwa dodatków. Rodzaje czekolady różnią się od siebie głównie zawartością procentową miazgi kakaowej. I tak:
 czekolada gorzka zawiera min. 70% miazgi kakaowej,
 mleczna zawiera około 25-50% miazgi, a dodatkiem jest mleko i wanilia,
 czekolada deserowa zawiera ponad 50% miazgi kakaowej,
 czekolada biała to odmiana, do której nie dodaje się kakao.
Do czekolady dodawane są także bakalie, orzechy, ciasteczka, krakersy, nadzienia owocowe, likiery, suszone owoce, chili. Czekolada różowa tworzona jest z rubinowych nasion kakaowca. Miłośnicy słodkości naprawdę mają w czym wybierać. Przysmak ten cieszy się ogromną popularnością. Obliczono, że statystyczny Polak zjada rocznie około 60 tabliczek czekolady. Musimy jednak pamiętać, że jest ona wysokokaloryczna, a zjadanie jej dużych ilości może prowadzić nawet do otyłości. Jednakże spożywana z umiarem poprawia nastrój i dostarcza nam sporych ilości magnezu (zwłaszcza gorzka), dlatego warto po nią sięgać, zwłaszcza gdy kartka w kalendarzu wskazuje, że mamy święto czekolady.
Propozycja, w jaki sposób samemu zrobić czekoladę domowymi sposobami:
domowymi sposobami.
Dzień czekolady – do wysłuchania audiobook.
Przepis na pyszny mus czekoladowy – wykonajcie go z kimś dorosłym. Film prezentujący, w jaki sposób przygotować
mus.

Opracowanie: Małgorzata Zagalska, wychowawca świetlicy