8 listopada – Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, znany także jako „Dzień Zdrowego Śniadania”

Dzieci uczęszczające do oddziału przedszkolnego obchodzą to święto każdego dnia, ponieważ Panie pracujące w stołówce szkolnej dbają, aby posiłki, które spożywają dzieci były smaczne, kolorowe i odpowiednio skomponowane pod względem zawartości wszystkich składników odżywczych.

Podstawą zdrowego śniadania są węglowodany złożone, których źródłem jest pieczywo pełnoziarniste oraz płatki śniadaniowe bez zawartości cukru. Ważnym elementem są produkty zawierające białko i wapń takie jak: jogurt naturalny, twarożek czy żółty ser. Bardzo ważną rolę w żywieniu odgrywają warzywa i owoce, czyli źródło wielu witamin. Herbaty ziołowe (koper włoski oraz rumianek) lub woda z owocami są uzupełnieniem zdrowego śniadania i mają korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie dzieci w szkole.

Opracowanie: Joanna Kowalik